mrmasasweden.wordpress.com

Varumärke

När går ett band från att vara ett band till att bli ett varumärke? Och kan man både vara ett band och varumärke samtidigt?

Jag tycker att det beror på. Det finns band idag som är mer varumärke än band. Då pratar jag om band som kan sälja i stort sätt vad som helst med sitt namn på, oberoende på vad de presterar musikaliskt. Ett av de mest extrema exemplen på detta är ju KISS. Som säljer allt från actionfigurer till likkistor. Vilket ju känns som att dra något som från början handlade om musik långt över the edge.

En sak KISS-hatare dock glömmer när detta kommer på tal är att de flesta stora band av idag också, i allra högsta grad, är varumärken. Iron Maiden älskas till exempel av alla (inklusive mig själv). Men Eddie finns ju med på ganska många produkter. För att inte tala om supercoola AC/DC som ju nyligen släppte en egen version av Monopol.

Egentligen har jag inget emot detta. I en tid då folk i allt större utsträckning stjäl musik så måste band försöka tjäna pengar på andra sätt. Och varför då inte sälja muggar, t-shits och vin?

Det som dock stör mig på riktigt är när band tror att de kan släppa vad som helst när det kommer till musik, bara de har sitt namn på. Ett sånt exempel är Metallica & Lou Reeds nya samarbetssläpp Lulu. För det är så uselt! Om bandet hade haft lite vett hade de HÖRT detta och stoppat projektet. Men neeeeej då. De såg det som en ny inkomstkälla. En ny produkt att sälja på fansen. Och det fungerade! Lulu debuterade i veckan på plats 9 på den svenska albumlistan.

Nu är jag medveten om att bandet, flera gånger sedan första smakprovet The View släpptes och totalsågades av alla, sagt att; ”detta är inget Metallica album, det är något annat”, ett argument även vissa fans använder sig av. Men faktum är att det står just METALLICA på omslaget! Och DET går inte att förneka. Och musiken går definitivt inte att försvara! I alla fall inte av ett band som har ”Metal” i bandnamnet…

SÅ! Nu har jag utövat lite näthat mot Metallica och troligtvis gjort mig ovän med en och annan som faktiskt gillar skiten 😀 Men det är bara skoj!

Nu till ett band som också är ett varumärke numer, om än inte ett lika stort. Megadeth! De har nyligen släppt viden till låten Public Enemy No.1 från kommande plattan Th1rt3en. Och här är den!


Till sist. Vore det inte fantastiskt skoj om Metallica gjorde en Anthrax och på nästa platta faktiskt började spela Thrash igen? Bandet i fråga har ju faktiskt gjort klassiker som Master of Puppets och Seek and Destroy för bövelen!

Cheers!!

Annonser

Ett svar

  1. sv:
    Det har du rätt i att det är (en gammal bandbild).
    Men vad gör det? 😉

    november 8, 2011 kl. 8:17 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s