mrmasasweden.wordpress.com

Sagan om hur Rhapsody lämnade of Fire!

Det verkar, i alla fall på något plan, som att dramat som i några år pågått kring Stratovarius och Timo Tolkki nu har lugnat ner sig ganska rejält. Men precis när man trodde att man aldrig skulle få se en lika bisarr uppbrytning av ett band igen så händer något. De italienska fantasy metallarna Rhapsody of Fire har delat på sig!

Att band splittras eller medlemmar hoppar av är inget nytt. Det händer varje dag. Men det är inte ofta som grejen blir spektakulär! Vad är det då som hänt? JO! Rhapsody of Fires två kreativa motorer Alex Staropoli (keyboard) och Luca Turilli (gitarr) har beslutat sig för att göra en, som de själva uttrycker sig på hemsidan, ”friendly split”. Efter 15 år och 10 album tillsammans har de beslutat att de inte vill göra musik tillsammans längre. Inget spektakulärt med det. Men det som är märkligt är avtalet de kommit fram till och hur musikerna nu kommer fortsätta!

Alex Staropoli kommer att fortsätta med Rhapsody of Fire. Och med sig har han bandets sångare Fabio Lione, bandets trummis Alex Holzwarth samt bandets allra senaste tillskott  Tom Hess (som kom med i bandet så sent som i år) på gitarr. Vilka som kommer ta över på bas och andra gitarr är ännu inte klart.

Men NU kommer det sjuka! Luca Turilli kommer att starta ett nytt band tillsammans med RoFs basist Patrice Guers, gamle turnégitarrist Dominique Leurquin (vars roll försvann när Tom Hess kom med i bandet) och trummis Alex Holzwarth (jepp, han ska spela i båda banden). Och han kommer att kalla detta band för Rhapsody! Alltå det namn som bandet, på grund av legala orsaker, var för några år sedan var tvungna att sätta ”of Fire” bakom!

Väldigt rörig! Men faktum är att det från och med nu inte längre finns ett Rhapsody, utan TVÅ! Kommer båda banden spela gamla Rhapsody/Rhapsody of Fire låtar? Kommer båda kunna turnera (eftersom de har samma trummis)? Kommer Turilli och Staropoli aldrig göra musik tillsammans igen? Och var det i så fall verkligen en ”friendly split”? Och om inte, vad var det som utlöste det hela? Men framför allt:

Vilket band kommer anses vara det ”riktiga” Rhapsody?

Frågor, frågor! Vissa får vi säkert svar på inom en snar framtid. Andra kanske vi aldrig får svar på. Klart är i alla fall att det är en liten del av metalhistorien som nu går i graven (eller i alla fall försvinner in i någon luddig konstig dimma). Det är också klart att vad som än hände måste det ha gått snabbt. Så sent som i fredags stod de ju faktiskt på samma scen som Rhapsody of Fire på Bloodstock festivalen i Storbritannien…

Vi avslutar med bandets, i min mening, bästa låt någonsin! Inspelad på Wacken för någon vecka sedan. Emerald Sword!! Guess it will never be the same…


En liten tröst dock! På bandets hemsida stod det också att Rhapsody of Fire (alltså den versionen med Alex Staropoli i spetsen) planerar en omfattande världsturné! Vågar man hoppas på ett Stockholmsdatum?

For the king for the land for the mountains
for the green valleys where dragons fly
for the glory the power to win the black lord
I will search for the emerald sword!!!!!

Annonser

Ett svar

  1. Oj, ja det lät hyfsat rörigt… 😉 Ska bli spännande att höra hur ”nya” Rhapsody kommer låta 🙂

    Sv; Tyvärr verkar det dock som att det hela var falskt 😦 Men tja, kanske någon gång lååångt in i framtiden kanske dem kommer återförenas 🙂

    Har’e!

    augusti 17, 2011 kl. 8:13 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s